Magazyn Zdrowie na talerzu to dwumiesięcznik skierowany do osób, które chcą jeść smacznie i są świadome wpływu diety na samopoczucie i kondycję. Większa część działów czasopisma przedstawia zagadnienia kulinarno-zdrowotne, np. co jeść, by zachować młodość. Każdy temat zobrazowany jest tekstem i współczesnymi przepisami. Redakcja podpowiada, w jaki sposób można samodzielnie przygotować ważne półprodukty. Radzi też, po które składniki warto sięgać, by codzienna dieta całej rodziny była zbilansowana i wartościowa.

W czasopiśmie pojawiają się przepisy na domowe kuracje: np. wzmacniająca sałatka z czosnkiem, uodparniający napar czosnkowy, nalewka czosnkowa na reumatyzm. To co naturalne zawsze jest przez magazyn doceniane i niezwykle ważne. Redakcji przyświeca myśl, że zdrowie człowieka w dużej mierze zależy od tego, co je. A im częściej sięga po to, co jest naturalne i pozbawione konserwantów, tym lepiej. Dlatego podkreślana jest rola domowych kuracji.