Czerwcowe Moje Gotowanie ukazało się w nowej odsłonie. Zmiany zaplanowano w oparciu o wyniki badań fokusowych oraz trendy kulinarne. Nową filozofię magazynu odzwierciedla hasło: „PYSZNIE, Z PASJĄ, Z PRZYJEMNOŚCIĄ”. 

 

Zgodnie z oczekiwaniami czytelników, nowe Moje Gotowanie zmieniło charakter na bardziej poradniczy i inspirujący, z czytelną nawigacją oraz nową makietą. Magazyn powiększył się o rubryki: Retro kuchnia, Samo mięso, Na zapas, Kuchnia fit. Nowością jest też niewystępujący w żadnym polskim magazynie kulinarnym indeks obrazkowy – pozwalający błyskawicznie odszukać przepis.

 

Czytelna nawigacja

W magazynie położono nacisk na czytelną i praktyczną nawigację, dzięki której czytelnik szybko odnajdzie interesujące go przepisy czy produkty. Odbiorca dostaje jasną informację o tym, że każdy przepis w magazynie został opracowany z myślą o nim, sprawdzony, ugotowany przez redakcję lub współpracujących z nią kucharzy, przygotowany do zdjęcia przez stylistów i sfotografowany przez najlepszych w Polsce fotografów kulinarnych.

 

„Z badań wiemy, że nasze czytelniczki  czasami szukają potraw, które wykonuje się szybko, innym razem chcą się  zanurzyć w przyjemności gotowania, a kiedy indziej – nauczyć czegoś od mistrzów kuchni” – mówi Renata Chodorowska, redaktor naczelna Mojego Gotowania.

 

Dlatego w nowej odsłonie magazyn zawiera trzy główne działy:

·         SZYBKO,ŁATWO,PYSZNIE – gdzie czytelnicy znajdą potrawy łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych składników, do przyrządzenia w krótkim czasie.

·         NA LUZIE, Z PASJĘ, ZE SMAKIEM – wysmakowane zestawy dań na różne okazje.

·         W KUCHNI Z MISTRZAMI – gdzie kucharze i spece od gotowania dzielą się wiedzą, podają przepisy, zdradzają tajniki warsztatu.

 

Oryginalne zdjęcia przygotowane specjalnie dla Mojego Gotowania dostarczą czytelnikom inspiracji na każdy posiłek w ciągu dnia oraz na specjalne okazje. Sporą część przepisów dostosowano do coraz popularniejszych diet wyłączających niektóre produkty.

 

Zmiany w makiecie

Nowy layout ma nadać magazynowi bardziej nowoczesny charakter, przełamać monotonię, podkreślić użyteczność i wydobyć charakter głównych działów. Pojawią się w nim dodatkowe elementy graficzne i ikonki ułatwiające wybór dań. Przepisy będą sygnowane zdjęciami kucharzy i znanych na rynku autorów kulinarnym, z którymi współpracuje redakcja: m.in. Agaty Wojdy, Kingi Błaszyk-Wójcickiej, Beaty Szewczyk-Grątkowskiej czy Agnieszki Herman

 

Zmiana sposobu prezentowania przepisów

Nowe Moje Gotowanie to także lepsza funkcjonalność i bardziej czytelne przepisy. Ujednolicono sposób prezentowania receptur i zmieniono ich formę graficzną na bardziej przejrzystą. Rzadkie, nietypowe składniki są szczegółowo opisane, redakcja zawsze wskazuje ich zamienniki.