Dwumiesięcznik
Sól i Pieprz skierowany jest do osób ceniących wyrafinowaną i elegancką
kuchnię. Dla tych, którym nieobca jest sztuka kulinarna, jest źródłem
inspiracji, zaś debiutantów uczy gotowania krok po kroku. Magazyn ma
przejrzystą formę i dużą ilość dobrej jakości zdjęć. Zaletą publikowanych
przepisów są także informacje o kaloryczności potraw i czasie ich
przygotowania. W każdym wydaniu czytelnik znajdzie przepisy na dania
sezonowe, obiad dla rodziny, ciasta i desery, a także test sprzętu AGD,
podróż kulinarną oraz informacje o nowościach rynkowych. W dziale „Gotuj z
mistrzem” publikowane są przepisy znanych szefów kuchni, natomiast w „Szkole
gotowania” krok po kroku prezentowane jest przygotowanie bardziej wyszukanej i
skomplikowanej potrawy. W rozbudowanym dziale „Życie na diecie” znajdują się
przepisy na dania dla osób z różnymi ograniczeniami żywieniowymi oraz
ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania. Magazyn został również
wzbogacony o najlepsze przepisy popularnych blogerek.