Pasztet to jedna z tych potraw, która kojarzy się z tradycyjną domową kuchnią. Od zawsze uważany był za wyraz kunsztu kucharza. Gdy w XVI wieku do Polski dotarła sława francuskich pasztetów, najbogatsze dwory zaczęły zatrudniać mistrzów do ich przyrządzania. Takich pasztetników bardzo dobrze opłacano, a ich wyroby były daniem luksusowym. Także dziś każdy miłośnik jedzenia potrafi docenić zalety dobrego pasztetu, ale nie każdy amator kulinarnych specjałów ma odwagę, by zmierzyć się z samodzielnym jego przygotowaniem. A tak naprawdę to nic trudnego – wystarczy odpowiednio dobrać proporcje składników i idealnie zestawić przyprawy. Niewątpliwym sposobem na sukces jest sprawdzony przepis, a tych zebraliśmy dla Was mnóstwo. W tym wydaniu znajdziecie receptury na pasztety klasyczne z różnych rodzajów mięs, a także drobiowe. Dla bardziej wybrednych smakoszy mamy pasztety z pomysłem, a dla jaroszy – warzywne. Zachęcamy, byście wypróbowali wszystkie. Bo te potrawy są odpowiednie na każdą okazję: wyjątkowe święta i niedzielne śniadania, a także na co dzień – jako wyborny dodatek do chleba.