Z owocami sezonowymi przeważnie jest tak, że najpierw zajadamy się nimi na świeżo, najlepiej od razu po zerwaniu albo kupieniu. Bez dodatków i bez marnowania czasu na szykowanie wykwintnych deserów. Ale gdy już się nasycimy, kombinujemy, jak w inny sposób podać owoce, których akurat jest pod dostatkiem. Bo przecież lada chwila będziemy za nimi tęsknić... Zaczynamy więc zastanawiać się nad wypiekami i deserami. Na cieście kruchym, biszkoptowym, a może bez pieczenia, bo w upał nie chcemy włączać piekarnika? Ma być owocowo, lekko i orzeźwiająco. Spieszymy wam zatem z pomocą, bo w tym wydaniu specjalnym „Soli i Pieprzu” zebraliśmy, naszym zdaniem najciekawsze, przepisy na łakocie z owocami – od truskawek począwszy, a na egzotycznych tropikalnych skończywszy. Bo przecież ciasta z owocami można jadać przez cały rok. Tak samo zresztą jak owocowe desery, które z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie albo podwieczorek. Miłego łasuchowania!